14 Aralık 2015 Pazartesi

Türkiye’de Ev Dışı Tüketim Sektörü


Türkiye’de Ev Dışı Tüketim Sektörü 50 Milyar TL 01 Haziran 2015


Türkiye’de ev dışı tüketim sektörü 50 milyar TL büyüklüğe ulaştı. Ev dışı tüketim harcamalarının neredeyse yarısı restoran ve fast food mekanlarında yapılıyor... 

Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) ile IPSOS araştırma şirketi kısa bir süre önce ev dışı tüketimini ölçen bir çalışma yaptı. ‘Foodservice Monitor’ araştırması, Türkiye’nin 7 büyük ilinin 81 ilçesinde, 2 bin 751 sokağında gerçekleştirildi ve araştırma ile otel, hastane, okul, pastane, restoran gibi mekanlarda yiyecek-içecek tüketiminin büyüklüğü gözler önüne serildi. Araştırmanın sonuçlarına göre, Amerika’nın 37’de biri, Avrupa’nın ise 29’da biri olan Türkiye’de ev dışı tüketim pazarı 50 milyar TL büyüklüğe ulaştı. 

Ev dışı toplam tüketim harcamasının yüzde 41’i İstanbul’da, yüzde 19’u Antalya’da, yüzde 13’ü İzmir’de ve yüzde 11’i Ankara’da yapılıyor. Araştırmanın yapıldığı Ankara, Bursa, İstanbul, İzmir, Muğla, Antalya, Adana’nın, ev dışı tüketim pazarının 30-35 milyar TL’sini kapsadığı belirlendi. 

İstanbul Toplam Pazarın YarısıEv dışı tüketim harcamalarının neredeyse yarısı restoranlar ve fast food mekanlarında yapılıyor. İstanbul gıda ve alkolsüz içeceklerde ev dışı tüketim pazarının yaklaşık yarısını oluştururken, alkollü içeceklerde yaklaşık üçte birini kapsıyor. Gıda Ürünleri ev dışı tüketim harcamalarını yarısını oluştururken, taze ve donuk etler cirosal büyüklükte en fazla katkıda bulunan kategori oluyor. Araştırmanın yapıldığı 7 ilde alkol tüketiminin yüzde 80’ini bira, rakı ve viski oluşturuyor. Alkolsüz içecekler ev dışı tüketim harcamalarının yaklaşık beşte birini oluştururken, bu büyüklüğe en fazla katkıda bulunan kategori gazlı meşrubatlar. 

Araştırmada, 2014 yılında da önceki yıllara benzer şekilde ev dışı tüketim alanlarında çalışan müşteri temsilcilerinin yüzde 65’inin kadın olduğu görülüyor. Yaklaşık yüzde 80’ini yeme-içme mekanlarının oluşturduğu çalışmada, fast food’ların sayıca en hızlı artan ev dışı tüketim mekanları olduğu tespit edildi. 

7 İlde 4.000 Çiğ Köfteci VarAraştırmaYA göre, bir çay bahçesinde günde ortalama 302 bardak çay içiliyor. Hafta içi yeme-içme mekanlarına günlük 140-150 kişi uğruyor, haftasonu bu rakam yüzde 25 artıyor. Araştırmanın gerçekleştiği 7 il arasında Adana ev dışı mekanlarda içilen su fiyatları açısından en ucuz, Muğla en pahalı il... Son yıllarda hızla artış gösteren çiğ köfteci sayısı da 7 ilde 4 bine ulaştı.


0 yorum:

Yorum Gönder